Warning: Illegal string offset 'singular_post_taxonomy' in /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/functions/admin-functions.php on line 2881 Warning: Illegal string offset 'singular_portfolio_taxonomy' in /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-functions.php on line 799
Eendje copyright Barbera Ploeg

De weg naar perfectie, van berusting naar creatie

Vandaag sta ik stil bij de kracht van kwetsbaarheid in groei.

Ik prijs mij gelukkig dat ik in mijn omgeving mag ervaren dat er zowel veel inspirerende als geïnspireerde mensen zijn, die hun ideeën uitspreken en zo nodig hulp inroepen van anderen.

Echter merk ik ook dat de ideeën niet verder tot ontwikkeling komen.

Hoe vaak begin jij volledig geïnspireerd aan een nieuwe creatie, om dan vervolgens te merken dat wanneer je begint, je niet meer weet wat je eigenlijk voor ogen had?

Ik heb een theorie.

Nieuw leven begint met berusting en voeding, nietwaar?
Al het nieuwe groeit niet alleen in een donkere, maar ook in een veilige en voedingsrijke omgeving.

Neem het plantje. Dat begint als zaadje onder de grond, met water als voeding.
Eerst zie je niets, geef je het zaadje de juiste hoeveelheid voeding,  water en berusting dan zal het al snel zijn zichtbaarheid boven de grond tonen. Dit alles in haar eigen tempo.

Geven we het zaadje teveel water en voeding dan zal het geleidelijk afsterven en inkrimpen.
Ook als wij het zaadje te vroeg blootstellen aan het daglicht zal zij nog niet rijp en sterk genoeg zijn te overleven.

Zou het zo kunnen zijn, dat als jij jouw fragiele creaties te vroeg blootstelt aan het daglicht en de daarbij horende kwetsbaarheid, het zojuist ontstane verschrompelt, doordat ze simpelweg nog niet in staat is het te redden tot een in perfectie gemaakt eind?

Ik merk zelf dat ik, wanneer de ideeën nog niet ver genoeg ontwikkeld zijn, snel geneigd ben de moed op te geven.

Zodra ik de “in mijn hoofd onafgemaakte” hersenspinsels toevertrouw aan papier merk ik vrijwel direct dat de inspiratie als sneeuw voor de zon verdwijnt. Ik niet meer weet waar of ik beginnen moet en de verbindingsdraden dusdanig in de knoop raken dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

Mijn sterkste ideeën zijn degene die de kans hebben gehad tot in perfectie in mijn hoofd te ontplooien en te groeien, toevertrouwd aan papier in de oogsttijd.

Als de kiemkracht die alles in beweging zet, floreert bij koestering, verstilling en ontvankelijkheid, zou je er in theorie dus eigenlijk nog niet over moeten praten, het nog niet blootstellen aan de buitenwereld, maar het in alle rust en stilte moeten laten rijpen.

Hoe mooi zou het zijn, als wij, wanneer wij ons bewust zijn van onze eigen kwetsbaarheid, de kwetsbaarheid van onze omgeving en de kwetsbaarheid van onze ideeën, door bewust de juiste voeding, berusting en veiligheid in de donkerte van het bewustzijn te gunnen, onze ideeën tot een perfect einde kunnen brengen?

Ik ga het ik de praktijk brengen, doe je mee?

, , , , , ,

One Response to De weg naar perfectie, van berusting naar creatie

  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php:64 Stack trace: #0 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(180): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(322): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2094): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /customers/3/7/2/ateli in /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php on line 64