Warning: Illegal string offset 'singular_post_taxonomy' in /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/functions/admin-functions.php on line 2881 Warning: Illegal string offset 'singular_portfolio_taxonomy' in /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-functions.php on line 799
Barbera Ploeg met haar zoon Max

De geboorte van een moeder

Afgelopen woensdag, de dag waarop mijn oudste zoon 5 werd, wilde ik een blog schrijven over de geboorte van een moeder, logischerwijs op die bewuste dag.

Maar ik kon niet… Ik kreeg geen woord op papier.

De akelige waarheid is dat ik mij in al die 5 jaren, niet echt moeder heb gevoeld.
Ik was het wel maar voelde mij allerminst zo.

Ik heb vervuld in de wensen, behoeftes en belangen van mijn kinderen, maar deed dat vanuit een ander perspectief. Rennen, springen en vliegen voerden de boventoon.

Na de geboorte van mijn oudste brak er een onzekere en moeilijke periode aan, weet ik nu.

Alles stond in het teken van zorgen, liefde en bemoederen, maar wie was ik nu eigenlijk zelf geworden? Ik had muren om mij heen opgebouwd en een masker opgezet.

Nu 5 jaar later lig ik scheiding. Na een jarenlange zoektocht naar mijzelf – die overigens al begon voordat ik überhaupt moeder werd – kwam ik erachter dat mijn persoonlijke behoeftes zijn veranderd. De behoeftes in de relatie met mijzelf en anderen.

Nog niet zo lang geleden zat ik tegenover mijn scheidingsplanner.  Hij vroeg mij iets wat mij compleet van mijn stuk bracht.

“Wanneer heb jij je voor het laatst vrouw gevoeld? ”

Ik kwam tot de verontrustende ontdekking dat de vrouw in mij verschrompeld was tot een minuscuul punt. De oorsprong hiervan is terug te brengen naar mijn zwangerschap. Zo lang geleden dus.

Alles stond in het teken van onzekerheid.

De zwangerschap verliep allerminst vlekkeloos en door fysieke omstandigheden was ik genoodzaakt vele zaken uit handen te geven.

Met pijn in mijn maag zag ik hoe anderen hun liefde en zorgzaamheid gaven aan mij, mijn zwangerschap en later ook aan mijn kinderen. Ik kon de situatie nog niet zo makkelijk loslaten en omarmen. Ik heb mij zelfs op een zeker punt afgevraagd waaraan ik al die steun verdiend had.

Ik nam het mijzelf kwalijk dat ik niet in staat was te zorgen en bovenal te genieten van mijn zwangerschap. Ik had een masker opgezet en mijn ware gevoelens bleven voor mijn omgeving compleet onopgemerkt.

Ik ben altijd iemand geweest die de dingen graag zelf aanpakt en tot een einde brengt.

Nu 5 jaar later, kies ik voor mijzelf, de muren zijn met zwaar geschut neergehaald en het masker heb ik voorgoed afgezet.

Afgelopen woensdag, een bijzondere dag, één om nooit te vergeten.

De dag begon mooi, mijn huidige lief plaatste mij in het heldere daglicht, liet mij zien dat het een bijzondere dag was waarop ik 5 jaar geleden voor het eerst moeder werd. Ik was ontroerd.

Nadat hij in de middag met een grote bos bloemen een bezoek bracht aan mijn atelier, realiseerde ik mij pas echt wat het eigenlijk betekende. Hoe bijzonder het was dat ik het leven mocht schenken aan mijn prachtige zoons en dat ik een fantastische job geleverd heb om ze te maken tot wie zij nu zijn.

Voor het eerst, die bewuste dag, zag ik mijn kinderen anders.

Ik sprak mijn gedachte uit dat ik mij voor het eerst in 5 jaar echt moeder voelde en dat ik mij daarbij ook nog eens gezien voelde als vrouw.

Mijn huidige leven lacht mij toe, alles gaat in een flow.

Met ups en downs kom ik er langzaam maar zeker achter dat ik gevonden heb wie ik ben en dat sterkt mij.

Nu schrijf ik dit blog, drie dagen later dan gepland, de slaap nog in mijn ogen, en weet ik, het is goed.

Afgelopen woensdag, een waardevolle dag, één om nooit te vergeten.

De geboorte van een moeder!

, , , , , ,

3 Responses to De geboorte van een moeder

  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php:64 Stack trace: #0 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(180): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #4 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/class-wp-walker.php(322): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, 1, 0, Array, '') #5 /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-includes/comment-template.php(2094): Walker->paged_walk(Array, -1, 0, 0, Array) #6 /customers/3/7/2/ateli in /customers/3/7/2/atelier015.nl/httpd.www/wp-content/themes/canvas/includes/theme-comments.php on line 64